Scheidsrechterscommissie - AFC IJburg

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Scheidsrechterscommissie

Voor een goed functionerende voetbalvereniging, waar de spelers met plezier en op hun niveau kunnen voetballen, is goede en professionele wedstrijdbegeleiding cruciaal. Daarom besteden we bij AFC IJburg veel aandacht aan het opleiden en inzetten van gediplomeerde scheidsrechters. Dit heeft er in oktober 2018 toe geleid dat AFC IJburg, als eerste voetbalclub van Amsterdam, het zogenaamde ARAG Fairplay -certificaat van de KNVB heeft gekregen. Dit certificaat wordt uitgereikt aan voetbalverenigingen die over een scheidsrechterskorps beschikken dat aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoet. Daar zijn we trots op!

De scheidsrechtercommissie

Het doel van de scheidsrechtercommissie is het continue verbeteren van de arbitrage bij AFC IJburg.

De belangrijkste taken van de scheidsrechtercommissie zijn:

 • Indelen van de gediplomeerde scheidsrechters op wedstrijden.
 • Vergroten regelkennis onder leden AFC IJburg.
 • Werving van nieuwe scheidsrechters & het organiseren van cursussen.
 • Verzorgen van kleding & toebehoren voor de scheidsrechters.
 • Begeleiden van reeds gediplomeerde scheidsrechters, bijvoorbeeld via het organiseren van bijeenkomsten.
 • Afhandelen van tuchtzaken.
 • Contacten onderhouden met KNVB, scheidsrechtersvereniging Amsterdam (SVA) & clubs uit omgeving om te komen tot een betere arbitrage op de velden van AFC IJburg.

Bovenstaande activiteiten zijn verder uitgewerkt & vastgelegd in het arbitrageplan van AFC IJburg.

De scheidsrechtercommissie bestaat op dit moment uit:

 • Tino Wallaart (voorzitter scheidsrechtercommissie)
 • Remco Armee (indeling & toewijzing)
 • Bert Ruijgh (opleiding & automatisering)
 • Menno van der Steen (algemeen)

Hoe worden wekelijks de scheidsrechters toegewezen?

Volgens het reglement van AFC IJburg dient elk team 2 vrijwilligers aan te wijzen die de wedstrijden kunnen fluiten. Elke week bepaalt de scheidsrechtercommissie welke wedstrijden (op groot veld) een gediplomeerd scheidsrechter toegewezen krijgen. De overige wedstrijden dienen door de teams zelf te worden ingevuld.

Bij deze indeling wordt enerzijds gekeken naar de hoeveel scheidsrechters er beschikbaar zijn (de gediplomeerde scheidsrechters zijn ieder een afgesproken aantal keer per jaar -minimaal 9 keer maar meer mag altijd- beschikbaar). Anderzijds wordt er rekening gehouden of er qua competitie belangrijke wedstrijden of risicowedstrijden gepland zijn.

Eind van de week verstuurt de scheidsrechtercommissie een e-mail naar alle AFC IJburg teamleiders met een overzicht welke wedstrijden welke scheidsrechter toegewezen hebben gekregen. Deze toewijzing is pas definitief nadat de toegewezen scheidsrechter contact heeft opgenomen met de teamleider en/of coach om de aanwezigheid bij de wedstrijd te bevestigen. Houd dus altijd een vrijwilliger beschikbaar totdat de scheidsrechter de bevestiging heeft gegeven (dit bijv. i.v.m. ziekte). Vervolgens voert de teamleider in de KNVB-wedstrijdzaken app de naam van de scheidsrechter bij de wedstrijd in. Op de wedstrijddag is de scheidsrechter minimaal 30 minuten voor de wedstrijd aanwezig.

Zelf scheidsrechter worden?

Om nog meer wedstrijden op een goede wijze te leiden en mee te gaan in de groei van de vereniging, hebben we behoefte aan meer bekwame leidersvrouwen en –mannen op het veld. Daarom organiseert AFC IJburg regelmatig een KNVB-cursus “Verenigingsscheidsrechter”, verzorgd door een professionele KNVB docent. Deze cursus bereidt scheidsrechters voor op het leiden van 11 tegen 11 wedstrijden (junioren en senioren). Na succesvolle afsluiting ontvang je een officieel KNVB-verenigingsscheidsrechters diploma en kan je direct aan de slag met het leiden van wedstrijden op onze club. Naast veel plezier krijg je hier ook een kleine vergoeding voor (€15,- per wedstrijd).

De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

 • 4 avondbijeenkomsten
 • Fluiten van tenminste 4 stagewedstrijden

Tijdens de stagewedstrijden wordt elke deelnemer begeleid door een ervaren scheidsrechter van onze club, die na elke wedstrijd concrete feedback geeft. 

De cursus is geschikt voor iedereen vanaf 14 jaar. De cursus is gratis en bij voldoende aanmelding vinden de bijeenkomsten plaats bij AFC IJburg. Lijkt het je leuk voetbalwedstrijden in goede banen te leiden en denk je over voldoende leidinggevende capaciteiten te beschikken om dat voor elkaar te krijgen, dan ben je de juiste persoon om een scheidsrechter te worden.

Aanmelden of vragen over de scheidsrechtercursus?

Als je nog vragen hebt over deze cursus of je wilt je aanmelden, stuur dan een e-mail naar:

scheidsrechters@afcijburg.com

Vermeld dan in de e-mail je naam / e-mailadres / telefoonnummer en geboortedatum en wij nemen contact met je op.

Wat krijgt je als scheidsrechter van AFC IJburg?

Al enkele jaren investeert AFC IJburg in de goede arbitrage. Bijvoorbeeld door het kosteloos aanbieden van KNBV-opleidingen zoals de KNVB cursus Verenigingsscheidsrechter. Scheidsrechters worden daarna ook begeleid, door ervaren scheidsrechters en de scheidsrechterscommissie. Indien gewenst, zijn er ook mogelijkheden om je verder te ontwikkelen als scheidsrechter, bijvoorbeeld door het volgen van vervolgcursussen. En, niet onbelangrijk, je bent onderdeel van een leuk team!

Daarnaast krijgen gediplomeerde scheidsrechters van de club een scheidsrechters pakket:

 • KNVB-scheidsrechters outfit bestaande uit een shirt, broek en sokken
 • AFC IJburg Arbitrage trainingspak
 • Fluitje
 • Rode en gele kaart
 • Scoreblok
 • Set wedstrijdvlaggen 

Voorwaarde voor het verkrijgen van dit pakket is dat je minimaal 1 keer in de 3 weken een wedstrijd op de club fluit. Hiervoor kan je een vergoeding per wedstrijd krijgen, als deze wedstrijd aan bepaalde voorwaarden voldoet (bijv. geen wedstrijd van je eigen kind). Deze vergoeding wordt 1 keer in de 3 maanden uitbetaald door de KNVB.

De KNVB spelregels

Wil je nu nog geen scheidsrechter worden maar wel de spelregels beter begrijpen? Met het overzicht hieronder vind je eenvoudig de juiste spelregels voor jouw wedstrijd of de wedstrijd van jouw kind:

De spelregels voor een 11 tegen 11 wedstrijd

https://www.knvb.nl/downloads/bestand/4841/spelregels-veldvoetbal-2020-21

Overzicht spelregelwijzigingen 2020-2021

https://www.knvb.nl/downloads/sites/bestand/knvb/11267/spelregelwijzigingen-2020-2021

Spelregelvragen en antwoorden:

https://www.knvb.nl/downloads/bestand/12312/spelregelvragen-met-antwoorden

Wedstrijdvorm pupillen 6 tegen 6:
https://www.knvb.nl/downloads/sites/bestand/knvb/12343/infographic-6-tegen-6

Wedstrijdvorm pupillen 8 tegen 8:
https://www.knvb.nl/downloads/bestand/20649/knvb-infographic-spelregels-8-tegen-8

Wedstrijdvorm 11 tegen 11:

https://www.knvb.nl/downloads/bestand/20653/infographic-11-tegen-11

Heb je nog vragen of wil je je opgeven als scheidsrechter, neem dan contact met ons op via scheidsrechters@afcijburg.com.

 

 

 

 

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!